Professionele musici uit de Regimentsfanfare ‘Garde Grenadiers en Jagers’ zullen een workshop geven voor kleinkoper, grootkoper en slagwerk. Hierbij zal er aandacht zijn voor instrumentale vaardigheden zoals klankvorming, ademhaling en articulatie. Verder zullen zij 12 oktober 2024 ook het spelen in een blaasorkest behandelen. Door hun dagelijkse ervaringen binnen beroepsorkesten hebben zij veel tips en tricks voor het spelen in bijvoorbeeld een fanfare. De RF GJJ is een groot koperensemble met slagwerk en heeft zelf geen saxofoons. Voor de saxofoongroep is daarom een aparte repetitor aangetrokken. Voor de slagwerkgroep zijn er 2 (!) repetitoren aanwezig.
Klein koper: Anne de Groot
Anne de Groot begon op jonge leeftijd bij muziekvereniging Eendracht Eerbeek met hoornlessen. Haar reden om voor de hoorn te kiezen was puur praktisch: Haar vriendinnetje speelde het ook. Echter bleek dit al snel een hele goede match. Ze speelde met plezier bij de diverse orkesten van de vereniging en haalde door de jaren heen haar HaFaBra diploma’s. Na haar D-diploma was ze zich nog lang niet uitgeleerd, en besloot ze haar muzikale studie voort te zetten aan het conservatorium.
Ze studeerde de bachelor klassieke muziek (hoofdvak hoorn) aan het ArtEZ conservatorium bij René Pagen en Stefan Blonk. Daarnaast volgde ze op eigen initiatief lessen bij internationaal geroemde hoornisten als Frøydis Ree Wekre, Markus Maskuniitty en Sybille Mahni. Tijdens haar studie heeft ze een periode mee mogen spelen met Phion, orkest van Gelderland en Overijssel. Ook was ze al snel als hoornist betrokken bij allerlei andere projecten en orkesten. Haar bachelor heeft ze in 2024 met het predikaat ‘uitmuntend’ succesvol afgerond.
Tijdens haar hoornstudie volgde ze ook twee jaar directielessen bij Alex Schillings en Anne van den Berg, waar ze naast haar passie voor hoornspelen ook een liefde voor het dirigentenvak ontdekte.
Tegenwoordig is Anne solo/1e hoornist bij Regimentsfanfare ‘Garde Grenadiers en Jagers’, een van de fulltime professionele orkesten van de landmacht. Als liefhebber in hart en nieren, speelt ze ook nog altijd met veel plezier als aanvoerder van de hoornsectie bij het Gelders Fanfare Orkest. Daarnaast wordt zij ook buiten defensie regelmatig gevraagd als hoornist, docent of repetitor, waardoor ze haar passie voor muziek overal en met iedereen kan delen!
Saxofoon: Christiaan van der Weij
Christiaan van der Weij is een allround, ondernemend musicus – soleert, treedt op in diverse kamermuziek ensembles, presenteert educatieve kinderconcerten in een rijdende concertzaal, dirigeert verschillende orkesten en brengt zijn passie over met zijn eigen lespraktijk.
Met zijn nuchtere Friese kijk, bezieling en werklust, is hij een eigentijds lyrisch musicus die, met zijn gepassioneerde klankmenging en –nabootsing, toehoorders in vervoering brengt.
Al op jonge leeftijd wordt Christiaan zijn talent herkent en wint hij eerste prijzen bij verschillende concoursen, waaronder het Wereld Muziek Concours en het Prinses Christina Concours. Bij laatstgenoemd concours maakte hij grote indruk wat beloond werd met de toekenning van de Publieksprijs, Laureatenprijs en de Moderne Muziekprijs. Tijdens zijn Bachelor degree bij saxofonist Johan van der Linden werd hij genomineerd voor de HKU-award, vanwege zijn ondernemende, kwalitatieve en vernieuwde kunsten.
Christiaan van der Weij heeft een unieke benadering van de saxofoon, wat het publiek verrast en ontroert. Zijn benadering werd geprezen door de jury, waarmee hij zijn Master examen met maar liefst vier saxofoons aflegde bij de internationaal befaamde saxofonist Arno Bornkamp aan het conservatorium van Amsterdam.
Christiaan heeft talrijke concerten gegeven in zowel binnen- als buitenland (o.a. VS, Singapore) en deelgenomen aan diverse festivals, radio- en tv opnames. Hij soleerde met diverse Hafabra en symfonie orkesten in Nederland, waaronder het beroemde ‘Concerto’ van de Russische componist Glazunov. Hij remplaceert regelmatig in het Rotterdams Philharmonisch Orkest, Promenade Orkest en in het Trompetterkorps Koninklijke Marechaussee. Christiaan volgde masterclasses bij Philippe Geiss (AT), Claude Delange (FR), Willem van Merwijk (NL), Otis Murphy (US), Vincent David (FR), Jan Schulte-Bunert (GE), Lars Mlekusch (CH), Hans de Jong (BE) en Walter van Hauwe (NL).
Christiaan zijn spel wordt geroemd om het ‘verhalende’ karakter en de gemoedelijke interactie met het publiek. Hij nam initiatief tot de ongebruikelijke samenstelling van viool, harp en saxofoon, “trio42”, met o.a. harpist Remy van Kesteren. Het verlegen van grenzen met zijn saxofoon behoort tot zijn doel en vormt daarmee een verrassing voor zijn toehoorders.
Momenteel vormt hij samen met de Nederlands-Russische pianiste Natalja Korobanjko “Duo Silencio” en is hij sopraansaxofonist van het Artex saxofoonkwartet. Naast het dirigeren van orkesten, presenteert en musiceert Christiaan twee kinderproducties; de rijdende concertzaal van het Prinses Christina Concours, “de Classic Express” en “Het mysterie van het verdwenen geluid.”
Groot koper – Kenneth Zandbergen
Kenneth Zandbergen (1984) is op twaalfjarige leeftijd begonnen met trombone spelen bij harmonie “Oefening” in Standdaarbuiten. Op achttien jarige leeftijd is Kenneth naar de vooropleiding van het Brabants Conservatorium gegaan waar hij les volgde bij Henri Aarts (solo- trombonist Brabants Orkest).
In 2006 maakte hij de overstap naar het Conservatorium van Amsterdam waar hij bastrombone heeft gestudeerd bij Raymond Munnecom (bastrombonist Koninklijk Concertgebouw Orkest). Hier behaalde hij zijn Bachelor diploma in 2009. Voor zijn Master diploma bastrombone en contrabastrombone heeft Kenneth gestudeerd bij Brandt Attema (voormalig bastrombonist Radio Philharmonisch Orkest) aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Hij behaalde zijn Master degree in 2011.
Als bastrombonist heeft hij bij meerdere symfonieorkesten gespeeld onder andere bij het Nederlands Philharmonisch Orkest, Radio Philharmonisch Orkest en het Orkest van het Oosten. Daarnaast heeft hij gespeeld bij de meeste militaire orkesten.
In 2009 heeft Kenneth het concours gewonnen dat verbonden is aan het Internationale Lätzsch Trombone Festival in Duitsland en in 2011 heeft hij hier als solist opgetreden.
Sinds 2017 is Kenneth vast verbonden als bastrombonist bij de Regimentsfanfare ‘Garde Grenadiers en Jagers’
Als docent heeft hij meer dan 20 jaar ervaring. Eerder gaf hij les aan meerdere muziekscholen zoals Scholen in de Kunst Amersfoort, Kunstencentrum Velsen en Kunstlinie Almere. Momenteel geeft hij uitsluitend les in zijn privépraktijk te Baarn.
Slagwerk – Kevin Tolkamp
Mijn naam is Kevin Tolkamp, 33 jaar oud, en woonachtig in Gaanderen. Op mijn 6e ben ik begonnen met muziek maken en ben ik gestart met lessen bij de muziekschool in Winterswijk via muziekvereniging Eendracht. Muziek maken werd sindsdien een belangrijk deel van mijn leven, en tijdens VWO6 ben ik de vooropleiding aan het conservatorium gaan doen.
Na het afronden van de opleiding Klassiek Slagwerk, aan het Artez conservatorium te Arnhem, ben ik gaan werken als docent en dirigent bij diverse muziekverenigingen in de Achterhoek.
Sinds 2016 werk ik bij de Regimentsfanfare ‘Garde Grenadiers en Jagers’, een van de beroepsorkesten van de Koninklijke Landmacht. De RFGGJ, is een koperensemble van 20 musici, en als allround slagwerker kun je daar tijdens concerten je ei goed kwijt. Tijdens de concerten ben ik veelal te vinden achter het melodische slagwerk.
Naast de concerten spelen we op ceremoniële diensten binnen en buiten de kazernemuren. Een van de belangrijkste diensten is Prinsjesdag, maar zo spelen we ook regelmatig het Wilhelmus in volle stadions voor een interland van het Nederlands Elftal.
Slagwerk – Robert van den Bosch
Robert van den Bosch begon op zijn 7e jaar met slagwerklessen bij de plaatselijke muziekvereniging. Op 12 jarige leeftijd is Robert begonnen aan de SVJT (School voor Jong Talent) in Den Haag om later allround slagwerk te studeren aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Hier behaalde hij zijn Bachelor Uitvoerend en Docerend Musicus. Zijn interesse ligt al vanaf jongs af aan bij het trommelen en daarom begint hij met het geven van lessen en instructie bij diverse muziekverenigingen. Op dit moment is hij verbonden aan Adest Musica Sassenheim, Floraband Rijnsburg en Euroband Rotterdam.
In mij vrije tijd speel ik bij ‘’Trommelgroep West-Nederland’’ (TWN) om alle ontwikkelingen rondom het trommelen goed te kunnen blijven volgen en mijn eigen kwaliteit van het trommelen op een hoog niveau te kunnen blijven spelen. Naast het geven van instructie is Robert beroepsmuzikant/all-round slagwerker bij de Koninklijke Landmacht in het orkest ‘’Regimentsfanfare Garde Grenadiers en Jagers’’ (RFGGJ).